Biljettsläpp för U x U Festival

Under 2014 är Umeå av EU utsedd till Europas kulturhuvudstad och det största publika evenemanget som planeras under programåret är U x U Festival. U x U är en helt ny musikfestival som skapas av folket för folket, ”brought to you by you”. Festivalen, som drivs av en icke vinstdrivande förening, är på många sätt helt unik. Det är i stor utsträckning folket som är med och skapar sin egen musikfestival. Bland annat styrs festivalens längd och innehåll i hög grad av besökarna själva. Och när andra musikfestivaler drar på sig stora fasta kostnader och håller tummarna för att sälja mycket biljetter gör U x U tvärtom. Grundfinansieringen sker främst genom crowdfunding, sponsorer och och CO-founders. Och först när finansieringen är säkrad görs de stora bokningarna.

Crowdfundingen bygger på en idé om kollektivets kraft. Eftersom prismodellen är stegrande, den första biljetten kostar 1 kr, finns det en inneboende kraft bland de som köper biljett under crowdfundingperioden. Ju fler andra de kan peppa att köpa biljett, ju längre festival och större bokningar blir möjliga. Dessutom kan man som biljettköpare vara med och påverka vilka bokningar som ska göras. Även festivalens synsätt på sponsring präglas av ett stort mått av nytänkande som genomsyras av en genuin vilja att erbjuda sponsorerna att vara medskapare av festivalupplevelsen, självklart med ett fokus på besökarnas behov, intressen och passioner.

I fredags gjordes ett försläpp av 150 biljetter på Rådhustorget, ett event som vi på Heja! hjälpte till med. Det stora släppet av CO-founder tickets gjordes kl 13.00 i lördags och redan första dagen såldes mer än 1 000 CO-founder tickets. Varje CO-founder ticket som säljs förlänger festivalen med 15s. Om alla 10 000 CO-founder tickets säljer slut innebär det en festival på tre till fyra dagar. Försäljningen av CO-founder tickets pågår fram till den 31 oktober.

På uxufestival.com köper du din CO-founder ticket och där finns även en film som på mindre än tre minuter förklarar grejen med U x U.

Vi på Heja! tycker att det är en förmån att få jobba med gänget bakom U x U Festival. Det är ett fantastiskt nytänkande och kreativt projekt. Heja! har uppdraget att utveckla U x U Festivals sponsringserbjudande från ax till limpa och dessutom hjälper vi till med en del eventproduktioner.

Här är det kakor! Vi använder cookies för att bättre förstå vad du som besökare uppskattar på vår webb samt för att kunna annonsera på sociala medier. Är det okej med dig? Läs vår integritetspolicy.